Як перевірити добриво: органічне і мінеральне

Як перевірити добриво: органічне і мінеральне

Речовини, що пропонуються на ринку добрив, схожі за зовнішнім виглядом, тому у покупця з’являється цілком логічне запитання: «як перевірити добриво на якість». Сотні рад в соціальних мережах, ЗМІ та на просторах мережі інтернет різняться, і знайти істину складно.

Визначити склад мінеральних добрив в домашніх умовах можна, а для органічних складів знадобиться лабораторія.

Як перевірити добривоЦілком зрозуміла необхідність виявлення якості продукту. Дачникові, аграрію або садівнику важливий урожай, приріст якого безпосередньо пов’язаний зі складом добрива. Ось тільки такі поради, як помацати, понюхати, спробувати на смак і оцінити за кольором, не розкриють секретів за складом препарату.

Як перевірити добриво: мінеральне

На ринку мінеральні підгодівлі для рослин представлені у вигляді порошку або кристалів. Порошок частіше не розчиняються у воді, а випадають в осад. Така поведінка характерна фосфорним і вапняним добрив. Склад препарату перевіряється із застосуванням реактивів в лабораторіях. Якісні реакції на розпізнавання мінеральних добрив легко знайти в підручниках з аналітичної хімії для вищих навчальних закладів.

Як перевірити добривоКристали, навпаки, повністю розчиняються у воді. Азотні добрива, калійні і калійно-фосфорні суміші з додаванням азоту – повноцінний приклад добрив в кристалічному вигляді. Такі речовини перевіряють на наявність аміаку, підпалюючи на відкритому повітрі. Кристали згорають з виділенням їдкого запаху і наочно демонструють склад суміші кольором полум’я. Натрій дає жовте забарвлення, калій – фіолетовий, і так далі.

Як перевірити добриво: органічне

З органікою ситуація складніша. Не вірте фахівцям, які стверджують, що визначити склад справа 3-5 хвилин. Для виявлення вмісту знадобиться професійна хімічна лабораторія, оснащена хроматографом. Тільки електроніці під силу визначити склад речовини. До речі, апарат допоможе аграрію уточнити наявність гормональних препаратів та інших домішок в органічних добривах.

Вартість аналізу, проведеного хімічною лабораторією навряд чи обрадує споживача. Але експерти стверджують, що проведення необхідно. Адже прогнозоване збільшення врожайності із застосуванням органічних добрив з лишком перекриє витрати.

Перед тим, як перевірити добриво на вміст, експерти рекомендують аграріям ознайомитися з сертифікатами якості, якими супроводжується продукт. Найчастіше, у чесного виробника в наявності пакет документів, що підтверджує якість продукції.

Продавці органічних добрив, намагаючись довести ліквідність власного продукту, проводять дослідження в агротехнічних господарствах при інститутах. Охоче ​​діляться результатами з оточуючими і друкують власні дослідження в наукових виданнях. Пройти повз гідних органічних добрив складно. Ефективний у аграріїв продукт швидко набирає популярність і виявляється на слуху у підприємців, садівників, дачників і любителів-квітникарів.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://fortis-combi.com/wp-content/uploads/2018/05/555.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 320px;}