Органічні азотні добрива – огляд зсередини

Органічні азотні добрива – огляд зсередини

Азот, як і кисень, для жителів планети Земля – ​​життєво важливий елемент. Людям, тваринам, рослинам і мікроорганізмам, для життєдіяльності необхідне повітря, якие формується із суміші газів, що включають до складу й азот. Тільки рослинності, в порівнянні з людським організмом, азот потрібно у великих дозах для зростання. Тому органічні азотні добрива так популярні у аграріїв і квітникарів, які бажають підвищити врожайність або поліпшити життя кімнатним рослинам.

Органічні азотні добриваЛюдина вдихає повітря й отримує азот в газоподібному стані. Рослинам ж доводиться, за допомогою кореневища, витягати затребуваний мікроелемент з грунту. В пісочної і глиняного землі вміст азоту зведено до мінімуму. Для прогресу потрібно гумус. Перегнилі в землі останки тварин і рослин, що містять у своїй основі білок, дають життя рослинам.

Звідси і назва «органічні». Адже рослини і тварини – представники органічного світу, що населяє біосферу.

Органічні азотні добрива

Органічні азотні добриваУ розрізі видів, добрива підрозділяються на дві групи – з органічним і хімічним складом. Не виключено комбіноване рішення, яке пропонують виробники на ринку України. Якщо коротко, то хімічні добрива виходять дешевше за ціною і за короткий проміжок часу демонструють високий показник зростання у рослин. Недолік – знищення грунту. Хімія вимиває мінерали, роблячи землю непридатною для рослинності.

Органічні азотні добриваЗ органікою справи йдуть інакше. Купити органічні азотні добрива пропонує компанія Фортіс-комбі, яка гарантує збереження грунту. Однак продуктивність в розвитку рослин не така висока, як у хімічних добавок. Але, якщо дивитися на 5-10 років вперед, то сумарна врожайність на одній ділянці землі, з органічними добривами, в 4-5 разів вище.

Натуральні азотні добрива

Органічні азотні добриваАграріям і квітникарям корисна інформація по вмісту азоту в натуральних добривах. Йдеться про гній та інших органічних відходах:

  • опале з дерев, зелене листя – 0,5-1%;
  • перегній із стебел рослин – 1%;
  • кінський гній – 0,3-0,5%;
  • свинячий гній – 0,5-1%;
  • коров’ячий гній – 0,1-0,3%;
  • пташиний послід – 2-2,5%;
  • озерний мул – 2%.

Органічні азотні добриваРослини легко засвоюють азот, отриманий з натуральних добрив. Але на етапі внесення біологічної прикормки для рослин, не завадить обережність. Справа в тому, що надлишок азоту спалить кореневища рослин. До того ж, неконтрольоване кількість азоту призводить до окислення грунту. Експерти рекомендують контролювати надходження мікроелемента в землю:

  • сади і городи – 0,5-1 кг азоту на 100 квадратів;
  • плодово-ягідні рослини і квіти – 0,2-0,3 кг азоту на 100 квадратних метрів;
  • зернові культури – 0,3-0,5 кг азоту на 100 м2.

Жорстко прив’язуватися до цифр не можна. Справа в тому, що квіти, овочі з фруктами і зернові культури ростуть в Україні на різних грунтах. Глиняний масив, піщаник або чорнозем – для кожного типу землі власна потреба і органічних добривах. Але починати з чогось треба.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://fortis-combi.com/wp-content/uploads/2018/05/555.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 320px;}